HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) este o abordare sistematică, recunoscută la nivel internațional, ce dovedește că riscurile legate de siguranța produselor alimentare sunt identificate, evaluate și tinute sub control. Dovada implementării acestui sistem intr-o organizație este certificarea acestuia. Există o serie de standarde în funcție de care se face această certificare.
- Prioritatea numărul unu pentru orice organizație din filiera agroalimentară este aceea de a-și consolida un sistem de management al siguranței alimentului deoarece:
Companiile implicate în producerea, ambalarea, distribuția și vânzarea produselor alimentare trebuie să se asigure că siguranța acestor produse nu a fost compromisă în cadrul lanțului alimentar, iar aceasta se poate realiza prin implementarea și certificarea unui sistem de management al siguranței alimentelor.
Producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea produselor alimentare reprezintă operații cu un grad de risc pentru sănătatea fiecarui consumator. Toate organizațiile care activează în aceste sectoare ce intră în contact direct cu sănătatea consumatorilor trebuie să respecte anumite cerințe, multe dintre acestea fiind impuse de legislația în vigoare.
Integrarea țării noastre în Uniunea Europeana a impus și mai multe cerințe asupra organizațiilor din sectorul alimentar. În prezent, toate acestea sunt obligate să își implementeze un sistem de siguranță a alimentului - HACCP.
- Avantajele certificării sistemului de management al siguranței alimentului:
0728.016.031
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.